Lärartäthet i Kungälvsskolor

För den som vill veta mer om hur skolans resurser fördelas mellan olika skolor i Kungälv går det bra att själv söka i statistiken.
Det är viktigt att tänka på att vissa skolor har speciella uppdrag att ta hand om elever med särskilda behov dessa skolor får en tilläggsresurs.

Men det går ändå att läsa ut en hel del ur tabellen nedan.
Den kommer från skolverkets databas Siris se även direktlänk till vänster:
http://siris.skolverket.se/portal/page?_pageid=33,90009&_dad=portal&_schema=PORTAL

http://www.jmftal.artisan.se/


Friskolor har högre lärartäthet än komunala skolor. Under 2009 kommer kommunen att dra ner ytterligare på resurserna till den komunala skolan. Flera skolor kommer att få färre lärare.

Hur ser det ut på din skola?
Får ni fler eller färre lärare?
Skriv gärna och berätta som kommentar här nedan, så kan vi lägga in 2008 och 2009 i tabellen också.

Det är också intressant att veta att det finns en direkt koppling mellan skolornas "måluppfyllnad" och lärartätheten. Ju fler lärare ju bättre lär sig eleverna.

Tabell: Antal lärare per 100 elever

2007/2008
Riket i snitt
8.3
Diseröd
6.7
Fridkullaskolan
8.1
Frisk.Kärna
7.7
Hålta
7.3
Kareby
6.7
KastellegårdN
6.8
KastellegårdV
6.7
KastellegårdS
6.9
KastellegårdK
8.5
Klöverbacken
6.0
Kode
5.4
Kullens
6.1
Kärna
8.0
Marstrand
5.7
Älvkullen
7.4
Munkegärde
8.4
Nordmanna
7.3
Soläng
6.4
Strandskolan
9.7
Thorild
8.8
Tunge
8.4
Vikingaskolan
8.9
Ytterby
8.6
Övr.Fontin
11.8

* Friskolor i kursiv stil

Sanningen om sammanslagningen

Kungälvs kommunstyrelse har tidigare under mandatprioden beslutat att ge friskolor full kostnadstäckning för sina skollokaler, inom vida gränser.
Nu blir Strandskolan snart vräkt från sina lokaler vid älven (pga att det tillfälliga bygglovet löper ut) och då vill man bygga en ny skola vid Iskällan. Kommunen får stå för räkningen.
Men, det har vi inte råd med. Då vill man i stället anvisa en annan lokal.



Några i alliansen har därför drivit igenom förslaget i samhällsbyggnadsutskottet (med röstsiffrorna 4 mot 4 låt oss återkomma med detaljer så snart protokollet är klart, det stod i KP att Daun röstat för mer information, heder åt hennes integritet)  som ger en sammaslagning av Vikinga och Nordmanna skolorna för att ge plats åt Strandskolan.

Effekten blir att Stranskolan agerar gökungen som tränger ut de skolorna som inte gynnas av kommunledningen.

Ni som läser kan gärna hjälpa till att ge de relevanta länkarna till beslut och protokoll (genom att kommentera nedan).


FM service -Kostnad per kvadratmeter

Varför är det dyrt med skollokaler i Kungälv? Kungälv ligger bland de 5% dyraste kommunerna i landet år ut och år in. Här finns en besparingspotential på 12 000 000 SEK jämfört med riket i snitt. Vad görs nu för att minska kostnaderna per m2?


Skall 6:e klassarna gå upp 6:00 för att hinna till skolan?

Det finns idag elever i 7an som måste passa bussen som går 06.50 för att kunna vara i skolan 08.00. De går upp 06.00 för att hinna äta frukost tvätta sig och gå ~1km till bussen. Om skolan slutar innan 13.45 kan de stiga av bussen nära hemmet kl. 14.45 annars om skolan slutar innan 15.45 kan de stiga av bussen 17.00. För de långväga eleverna blir det minst 39.5 timmar per vecka (räknat ToR busshållplats i Grandalen) förutsatt att undervisningen avslutas innan 13.45 alla dagar i veckan. Kommer detta även att bli rutinen för dessa 6:e klassare i framtiden?

Nästan alla
måste idag senast ta bussen 7.15. Med nuvarande skoltider och samordning av transporterna med 7-9 blir skolveckan (ToR Diseröds busstation) för eleverna minst 35 timmar, förutsatt att all undervisning kan avslutas innan 13.45.

(Det råkar bli samma antal timmar som arbetstiden för en vuxen i Tyskland)
Hur skall barnen få mat under den långa dagen?
Vilka skoltider kommer att gälla för 6orna?
Hur beräknas samhällskostnaden för den förlängda
skoltiden?

Debatt artikel om skolan -hela texten

Anders Holmensköld - vi kräver svar på våra frågor!


Kungälvs kommun är svårt pressad ekonomiskt, ändå står det idag skollokaler tomma och outnyttjade sedan ett halvår. Samtidigt hyr kommunen andra lokaler från privata fastighetsägare. Kommunledningen satsar allt på ett kort genom en bristfällig utredning och ett snabbt beslut om att klämma ihop kommunens alla åk6 till Thorild och en sammanslagning av Vikinga med Nordmannaskolan, något som redan på förhand kan sägas bli en dyr läxa. Som enda grund för kommunledningens inriktning ligger en utredning som fortfarande strax före jul innehöll så mycket felaktigheter att den klassats som arbetsmaterial.


Vi i föräldraråden i Diseröd, Fontin, Vikingaskolan och Nordmannaskolan är eniga. Det som vid en ytlig betraktelse ser bra ut i de föreslagna alternativen är baserat på bristfälliga uppgifter och kommer att bli dyrt för skattebetalarna. Men, kommunstyrelsens ordförande, Anders Holmensköld, driver frågan personligen och ger inte utrymme för några andra alternativ. Om kommunledningen får som den vill så skall förslagen dessutom genomföras redan under 2009.


De alternativ som utreds är baserade på att kommunens fastighetsförvaltning, FM Service, har uppfattningen att Kungälvs elever skall klara sig med en mycket liten yta per elev. Den skall bli så liten att de övriga eleverna i Sverige får 40% större lokaler per elev, enligt medelvärdet i skolverkets statistik. Kungälv ligger idag nära rikets medelvärde. Men, Anders Holmensköld svarar att han fått lära sig att statistik inte säger allt.


Det är därför begripligt att kommunstyrelsen inte agerat för att sänka lokalkostnaden på annat sätt heller. Här säger statistiken nämligen att Kungälv har bland de högsta lokalkostnaderna i landet. Dvs, hyran per kvadratmeter är bland de högsta i landet och så har det varit sedan tiotals år. Det är samma förvaltning, FM Service, som varit ansvarig för den ofullständiga utredningen som är ansvarig för att det står skollokaler tomma samtidigt som kommunen hyr från privata fastighetsägare och som alltså också ansvarar för att Kungälv har bland landets högsta kvadratmeterpriser för sina skolor.


Föräldraråden har på ett konstruktivt och förutsättningslöst sätt försökt bistå kommunen för att finna lösningar. Vi är alla måna om att bidra till sänkta omkostnader men det gagnar ingen att gå ur askan i elden. Vi har därför hjälpt utredarna att ställa samman viktiga frågeställningar som dessutom kan dölja höga eller oväntade kostnader. Utredarna har fått den otacksamma uppgiften att på mycket kort tid visa på möjligheten att genomföra två alternativ som båda går ut på att fylla Thorildskolans lokaler till bristningsgränsen med 6te klassare från våra skolor. Det blir så fullt att inte en enda elev får tillkomma under skolåret. Utredarna har inte fått fria händer att hitta kostnadseffektiva lösningar; bara två alternativ som båda går ut på att fylla Thorildskolan med yngre elever får utvärderas.


Den politiska oppositionen fick vid ett möte i november gehör för att samtidigt titta på möjligheten genomföra en övergång som gör att fler skolor får hela åldersspannet från förskola till nionde klass (så kallad F-9 skolor). Men, detta alternativ får inte utvärderas på ett likvärdigt sätt som de två "huvudalternativen".  Att kommunstyrelsen bestämt sig redan innan utredningen hunnit halvvägs framgår ur mailkorrespondens och av de synpunkter som Anders Holmensköld valde att vädra i Kungälvsposten nyligen. Denna toppstyrning är inte vad utredningen behöver för att minimera risken och kostnaden för skattebetalarna.


Några av de frågor som vi gärna vill att kommunen tar hänsyn till i den ekonomiska bedömningen omfattar:

•i)                    Risk för mobbing
På vägen till och från skolan, i väntan på bussen eller på gångvägarna, över broarna eller genomstaden är eleverna obevakade och risken för mobbing ökar. Det är redan idag ett problem på bussarna till och från Diseröd. Kommunen måste tillhandahålla förutsättningar som minimerar risken för mobbing även på vägen till och från skolan. Hur påverkar det kostnaderna för de båda huvudalternativen?

•ii)                   Personaltäthet
Thorildskolan har enligt den senaste statistiken bland den högsta personaltätheten i kommunen. Det är sannolikt nödvändigt att ge de yngre eleverna samma förutsättningar som de äldre under de yttre förutsättningar som råder i Thorild. Det medför en ekonomisk belastning som minskar den ekonomiska nyttan väsentligt.

•iii)                 Trafiksäkerhet
Idag blandas elever, bilar och bussar om vart annat vid vändzonen framför Oasen. Ibland går det snabbt. Många föräldrar passar på att köra sina barn till skolan när de är på väg till jobbet. Kanske för en extra sovmorgon eller för att undvika mobbing. 11 och 12 åringar är betydligt mindre trafikmogna än 13 åringar enligt vägverket. Det är ett krav att se över trafikplanen, med tillhörande omkostnader för att minimera denna förutsägbara risk. Vad kan genomförandet kosta?
Bussarna mellan Diseröd och Thorildskolan har idag inte sittplatser åt alla. Det är ett lagkrav: att alla som färdas i buss i landsvägstrafik använder säkerhetsbälte. Det är förarens ansvar för dem som inte fyllt 15 år. Hur skall kommunen lösa denna fråga och med ytterligare 40 nya elever, vad kostar det för kommunen?

•iv)                 Långa dagar
6te klassarna från Diseröd kan se fram emot långa dagar. De skall vara vid busshållplatsen tidigt på morgonen 6.50 eller 7.10, beroende på vilken hållplats de åker från, och de kan inte stiga av bussen på hemvägen förrän tidigast 14.15. Det råkar bli samma tid, 35 timmar, som arbetsveckan för en industriarbetare i tyskland. Är det rimligt?

•v)                  Lokaler
Thorilds lokaler är inte anpassade för 6te klasser. Det påverkar kravet på lärarnärvaro vid raster och synlighet av lärare vid obevakade områden. Det finns redan idag ytor som många 7or drar sig för att passera, som "dödens korridor". Skolgård och andra ytor på och vid skolan måste anpassas. Hur skall tiden innan skolstart hösten 2009 räcka för anpassningsarbetet och vad kostar det?
SP Sveriges Provnings och Forskningsinstitut AB har anmärkt på lokalerna på Nordmannaskolan med fukt i väggar golv. Kommunen, dvs FM service, har ännu inte kunnat visa att man åtgärdat  problemen. Dessutom kommer de växande barnkullarna göra att Nordmannaskolan blir för liten redan 2012. Är det förenligt med den långsiktighet i skolpolitiken som alliansen gick till val på?


Vi vill som föräldrar och skattebetalare uppmana kommunledningen att agera utan fördröjning:

-Att agera för att finna lösningar som inte riskerar öka de ekonomiska utgifterna utan sänker dem.

-Att agera för att utnyttja de tomma lokalerna till annan kommunal verksamhet, omgående.

-Att agera för att eventuella utredningar av omläggningar i skolan skall ges rimlig tid för att säkerställa skolans uppdrag och minimera utgifterna och riskerna.




Martin Söderström Ordförande Föräldrarådet Diserödskolan,

Leif Simmerström Ordförande Föräldrarådet Fontin,

Stina Karlsson Ordförande Föräldrarådet Nordmanna,

Malin Svensson-Hallgren Ordförande Föräldrarådet Vikingaskolan


Skolbarn står på bussen

•2004 infördes en lag om att alla busspassagerare i landsvägstrafik skall använda bälte. Föraren ansvarar för alla som inte fyllt 15 år.
•Eleverna åker idag med överfulla bussar med stående passagerar mellan Diseröd och Thorild (detta är inte fallet för transporten till Diseröd där det fungerar relativt bra och alla elever är i den åldern att föraren vet att han har ansvaret). Skolskjutsarna mellan Diseröd och Thorild följer idag inte lagen.
•Nya rutiner måste införas för att säkerställa att lagen följs. •Hur skall skolan säkerställa att föraren ansvarar för bältesanvändning för alla som inte fyllt 15 år?
•Hur skall skolan göra för att säkerställa att det finns sittplatser åt alla beaktat att elevantalet i bussarna ökas med drygt 30%?
-Detta är alltså ett lagkrav!

Föräldrar frågar om trafik

Trafiksäkerhet: Vilka åtgärder skall göras för att förhindra att elever skadas i trafiken i Kungälv?


-Det finns idag föräldrar från hela Kungälv som kör sina barn till Thorild på väg till jobbet. Bilar, bussar och barn blandas vid vändplatsen vid Oasen. Ibland går det snabbt.
-12 åringar är betydligt mindre mogna att klara farliga trafiksituationer än 13 åringar, enligt VTI. Ytterligare åtgärder kommer sannolikt att krävas vid en genomgång säkerheten. Detta är en känd stor och ökad risk som måste genomlysas i detalj.
•När kommer skolan att göra en trafiksäkerhetsbedömning av förslagen C och D?
•Vilken budget avsätts för åtgärder? •Vilken budget avsätts för utredningen?
•Hur stor är risken att ytterligare åtgärder kommer att krävas?


Rädda Kungälvs Skola

Detta är bloggen där alla kan skriva om skolan i Kungälv.

Du kan skriva kommentarer till inlägg: som vi senare lägger upp som egna inlägg. 
Eller, du kan skicka mail med inlägg bilder och länkar till:

[email protected]

Tillsammans kan vi alla hjälpas åt att få ordning på skolan.


RSS 2.0